Te zien in de omgeving

Franeker: Eén van de elf steden!

Franeker (Frjentsjer in het Fries), is onlosmakelijk verbonden aan de Elfstedentocht. Niet alleen de befaamde schaatstocht gaat door de stad, maar ook duizenden deelnemers aan b.v. de fiets-, wandel-, motoren-, kano-elfstedentocht passeren de stempelpost in de stad.

De stad is ook wereldwijd bekend van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het model van ons planetenstelsel is  gemaakt door Eise Eisinga, wolkammer van beroep en studeerde in zijn vrije tijd sterrenkunde. Uniek in de wereld en sinds mei 2016 verder uitgebreid met een nieuw pand vol interactieve snufjes, U zult verbaasd staan van het vernuft van Eise Eisinga, die meer dan 200 jaar geleden in het plafond van zijn woonkamer een planetarium bouwde dat op de dag van vandaag de stand van de planeten in ons zonnestelsel nauwkeurig aangeeft.

De binnenstad heeft nog vele historische panden. Tussen 1585 en 1843 had Franeker een universiteit. Het was naast Leiden de enige universiteit van het land. Franeker trok horden studenten en professoren, die zich bezig hielden met godgeleerdheid, rechten, geneeskunde, letteren of wijsbegeerte. Het was soms zo gezellig, dat de Academie Franekerensis ook bekend stond als “suypacademie”. Het stadhuis, het Korendragershuisje,  de Martinikerk (ca. 1421) en ook de stinzen van de oude friese adel (Martenahuis 1498, Cammingahuis 14e eeuw), het bolwerk met zijn wachthuisjes, de imposante professorenhuizen en academiegebouwen, het café de Bogt Fen Guné (oudste studentencafé van Friesland) en natuurlijk het Museum Martena zijn een bezoek meer dan waard.

Noardwest Fryslân

Noardwest Fryslân. Het land van fraaie vergezichten en immer wisselende wolkenpartijen. Een gebied ook met een uniek karakter en vele recreatiemogelijkheden. U vindt hier historische stadjes en uitgestrekte weilanden waar het Friese zwartbonte vee vredig graast. Noardwest Fryslân is ook het land van vaarten, meren en kanalen. Een eldorado voor wandelaars, fietsers en watersporters waar ook cultuurliefhebbers aan hun trekken komen.

Tal van musea hebben jong en oud veel te bieden. Ook de vele (terp)dorpjes met vaak mooi gerestaureerde zadeldakkerkjes zijn een bezoekje waard. En de vele dijken, van Slachte tot de Zeedijk, zijn het indrukwekkende monument van de eeuwenlange strijd tegen het water. Noardwest Fryslân een regio om ontdekt te worden.

Voor activiteiten en evenementen bezoek uytland en greidhoeke. Of neem een kijkje op deze site: www.friesland.nl

Fietsen, wandelen, de boot naar de eilanden en de wadden

Fietsroutes: Onze Bed en breakfast ligt aan het fietsroutenetwerk Fryslân “Noardwest”, knooppunt 05. Dit biedt u een scala aan mogelijkheden.

Er zijn ook verscheidene wandelroutes: van een stadswandeling door Franeker tot de Elfstedentocht te voet. Het Jabikspaad, onderdeel van het pelgrimspad naar Santiago de Compostela loopt voor wandelaars door Franeker en voor fietsers zelfs door Lutje Lollum.

Bezoek ook eens Terschelling, Vlieland of Ameland. De veerdiensten in Harlingen en Holwerd naar de Waddeneilanden zijn snel en makkelijk bereikbaar vanaf ons.

Leuke uitjes

 • Het bezoekerscentrum van Sonnema Beerenburg in Bolsward
 • Us Heit, de Friesche Bierbrouwerij met biermuseum in Bolsward
 • Het Fries Museum in Leeuwarden
 • Woudagemaal in Lemmer
 • Museum Joure, gevestigd in 9 gebouwen
 • Jopie Huisman Museum in Workum
 • Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek
 • Poptaslot te Marssum (onderdeel van de Friese Kastelentocht)
 • Dekema State in Jelsum
 • Natuurmuseum Fryslân, het leukste museum van Fryslân!
 • Huur eens een bootje bij Nauta’s botenverhuur in Hitzum. Zij hebben ook heel aantrekkelijke arrangementen.
 • Aqua Zoo in Leeuwarden, een prachtig park voor jong en oud.
 • De Mummies van Wiuwert
 • Elfstedenmonument de Tegeltjesbrug nabij Giekerk

Kaatsen

Kaatsen is een friese balsport en eens in het jaar, de 5e woensdag na 30 juni, vinden er de beroemde kaatskampioenschappen plaats. Dit is dan ook een feestdag in Franeker. Dit kampioenschap wordt de PC genoemd. Er wordt gekaatst om de titel "kaatskoning" (PC-koning) en de winnaar krijgt de koningsbal. De kaatskoppels spelen hier op het alom bekende Friese Heilige Gras van It Sjûkelân. Het winnen van de PC is voor een kaatster het hoogst haalbare. In het kaatsmuseum kan men alles te weten komen over deze friese sport.